Verbruikt een vaatwasser veel water?

Verbruikt een vaatwasser veel water?
© Pexels.com

Stop je de vaat in een vaatwasser, dan staat deze gemakkelijk twee uur te draaien. Hierdoor kun je de vraag stellen hoeveel water de machine gebruikt om de vaat schoon te krijgen. Daarnaast gebruikt een vaatwasser elektriciteit om water te verwarmen en heeft een energieklasse die aangeeft hoe zuinig de vaatwasser in gebruik is. Allemaal factoren die uiteindelijk bepalen hoe duur een vaatwasser in gebruik is.

Waterverbruik van een vaatwasser?

Gemiddeld verbruikt een vaatwasser ongeveer 13 liter water per draaibeurt. Het is beter om te kijken naar het daadwerkelijke verbruik omdat een energiezuinig, nieuw model genoeg heeft aan 9 liter water, terwijl het waterverbruik bij een oude machine kan oplopen naar 20 liter per draaibeurt. Daarnaast scheelt het totale verbruik nogal of je de vaatwasser dagelijks gebruikt, of slechts een enkele keer per week.

Door slim gebruik te maken van de verschillende programma’s bespaar je eenvoudig op het waterverbruik. Voor de meeste wasbeurten is de ecostand voldoende voor een blinkend schone vaat. De huidige vaatwastabletten zijn dusdanig effectief dat het niet nodig is om de vaat op de hoogste stand schoon te krijgen. Leer jezelf aan om de vaatwasser alleen te gebruiken als deze helemaal vol is. Hierdoor beperk je het waterverbruik gedurende een langere periode.

Vergelijk je het gebruik van een vaatwasser met afwassen met de hand, dan valt op dat met een gemiddelde van 10 liter water dit bijna gelijk is. Een vaatwasser is eenvoudiger en sneller in gebruik, maar komt door de stroomkosten toch duurder uit.

Hoe zuinig is een vaatwasser

Het waterverbruik is slechts een gedeelte van de totale kosten voor gebruik. De meeste winst valt te behalen door te letten op het energieverbruik van de machine. Nieuwe machines zijn in de regel energiezuiniger dan oudere modellen. De aanschafprijs van de nieuwste machines is misschien wel hoger, maar door de besparing per wasbeurt, gecombineerd met de levensduur, zijn deze machines aan het einde van de rit uiteindelijk goedkoper.

De Europese Unie heeft een rekenvoorbeeld online gezet, uitgaande van vijf draaibeurten per week. Een kosten voor een vaatwasser met het energielabel A komt uit op € 61 per jaar, terwijl een machine met energieklasse B uitkomt op € 73 per jaar. Voor de minst effectieve vaatwasser in de categorie F liggen de kosten jaarlijks op € 109. Bereken je deze bedragen over een gebruiksduur van 15 jaar, dan bespaar je met de A-klasse € 730 en met een apparaat in de B-klasse € 550 vergeleken met de minst zuinige machines.

© Pexels.com

Verleng de levensduur van de vaatwasser

Als je de levensduur van een vaatwasser weet te verlengen, dan daalt automatisch de totale kostprijs van de machine. Onderstaande tips helpen hierbij:

  • Ontkalk de vaatwasser regelmatig. Een verwarmingselement met kalk heeft meer tijd nodig om water te verwarmen.
  • Spoel de vaat af voordat je de vaatwasser vult.
  • Reinig de vaatwasser regelmatig en vergeet het filter hierbij niet mee te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *