Verwarmingskosten te hoog? Verlaag de kosten met deze 4 tips!

Verwarmingskosten te hoog? Verlaag de kosten met deze 4 tips!

Veel Belgen houden hun hart vast wanneer de energierekening op de mat valt. De energiekosten zijn namelijk een groot deel van de maandelijkse lasten en vooral verwarmen kost bijzonder veel energie. Gelukkig zijn er een aantal manieren om het verbruik aanzienlijk terug te dringen, waarmee je tientallen tot zelfs honderden euro’s per jaar kunt besparen.

Verwarm de ruimtes die je wél gebruikt

Een warm huis is bijzonder prettig, maar hoe logisch is het om de hobbykamer en bijkeuken warm te houden wanneer je die eigenlijk helemaal niet gebruikt overdag? Kijk eens kritisch naar je radiatoren en zorg ervoor dat de ruimtes verwarmd worden die je veel gebruikt. In de overige ruimtes kan de temperatuur veel lager (zelfs op vorststand wanneer je die ruimtes helemaal niet gebruikt en goed af kunt sluiten).

Het hoeft echt geen 21 graden te zijn in huis

Staat de thermostaat standaard op 21 graden Celsius omdat dit een aangename temperatuur is in huis? Dan verbruik je standaard veel meer energie voor verwarmen dan nodig is. Je kunt de thermostaat namelijk gewoon op 19 graden zetten. Trek een trui aan en pantoffels en je merkt al snel dat dit een prima temperatuur is. Hiermee bespaar je meer geld dan je denkt, want hoe groter het temperatuurverschil tussen binnen en buiten is, hoe meer energie je verwarming nodig heeft om het de gewenste temperatuur te houden. Met andere woorden: 19 graden is een stuk makkelijker voor je verwarmingssysteem dan 21 graden.

’s Nachts kan de verwarming lager (en ook wanneer niemand thuis is)

In de meeste Belgische huishoudens gaat rond 11 uur ’s avonds het licht uit en kruipt iedereen onder de deken. Doe vanavond niet alleen de lampen uit, maar draai de thermostaat ook eens terug naar zo’n 15 graden.

Vaak wordt gezegd dat dit niet handig is, omdat je verwarming meer energie nodig heeft om de temperatuur ’s morgens van 15 naar 19 graden te krijgen. Dat is correct, maar het huis ’s nachts op 19 graden houden terwijl er niemand is, kost aanzienlijk meer energie. ’s Nachts de verwarming helemaal uitzetten is overigens niet verstandig, omdat je huis hierdoor vochtig kan worden en dit voor schade kan zorgen. Dit kost je meer dan dat het je oplevert.

© Pexels.com

Zorg ervoor dat de radiatoren vrij zijn en optimaal kunnen werken

Een tip die vaak gemist wordt en tegelijkertijd van groot belang is, is het vrijhouden van radiatoren. Zij zijn wellicht niet het meest fraaie onderdeel van je interieur, maar om optimaal te werken, is het belangrijk dat zij zoveel mogelijk vrij oppervlak hebben zodat zij de omgeving kunnen verwarmen. Wanneer er gordijnen voor (of vlak boven) de radiator hangen of deze geblokkeerd wordt door een grote bank, gaat een groot deel van de efficiëntie verloren. Wil je besparen op de verwarmingskosten, dan is optimaal verwarmen een bijzonder sterk begin.

Met deze tips kun je direct aan de slag. Je hebt geen investeringen nodig en met een paar minuten werk bespaar je vandaag al met besparen op je energiekosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *