Nieuwe notebook kopen? Dit zijn de beste notebooks!

Nieuwe notebook kopen? Dit zijn de beste notebooks!
© Pexels.com

Als u geen verstand van computers heeft, kan de zoektocht naar een nieuwe notebook lastig zijn. Vooral wanneer u een exemplaar online wilt bestellen. Met dit artikel willen we u ondersteunen bij het vinden van een nieuwe notebook.

Wij leggen uit waar u op moet letten tijdens het kopen van een notebook. Zo gaan we dieper in op de verschillende soorten hardware en bespreken we welk exemplaar past bij uw behoefte.

Welke hardware is belangrijk?

Het is wel zo prettig als uw notebook snel reageert. De volgende hardware speelt daarin een belangrijke rol.

 • Opslag: solid state drive (SSD);
 • Geheugen: random access memory (RAM);
 • Processor: central processing unit (CPU).

In het geval van de opslag, dient u zich voornamelijk te richten op het type opslag. De hoeveelheid opslag speelt geen rol in het bevorderen van de snelheid. Het aantal gigabyte (GB) is natuurlijk wel belangrijk wanneer u veel bestanden wilt opslaan.

Laat we de opslag, het geheugen en de processor eens stuksgewijs bespreken.

 • Opslag: koop geen notebook die beschikt over een hard disk drive (HDD), dit is het ouderwetse type opslag. Kies altijd voor een notebook met een SATA SSD, M.2 SSD, NVMe SSD of PCIe SSD. Welke van deze type opslag het beste voor u is bespreken we later in dit artikel. Wij kunnen wel al zeggen dat een SSD uw programma’s zeer snel inlaadt.

  Als u naast een snelle notebook ook nog eens veel bestanden wilt opslaan, dient u een notebook te kopen met een hoge hoeveelheid GB. De overtreffende trap van GB is terabyte (TB). Duizend GB staat gelijk aan een TB.
 • Geheugen: in het RAM-geheugen worden de actieve programma’s en gegevens tijdelijk opgeslagen. Hoe hoger de hoeveelheid RAM, hoe meer activiteiten u tegelijkertijd kunt uitvoeren op de notebook. Een laptop met beperkte RAM kan haperen en vertragen wanneer er meerdere taken tegelijk worden uitgevoerd. Dit kan leiden tot programma’s die vastlopen.

  Het RAM-geheugen dient u dus niet te verwarren met de opslag. De gegevens in het RAM-geheugen worden gewist na het afsluiten van een programma of de notebook. We bespreken straks hoeveel RAM-geheugen u mogelijk nodig heeft.
 • Processor: de CPU is verantwoordelijk voor de berekeningen binnen uw notebook. Hoe beter de CPU, hoe sneller instructies kunnen worden uitgevoerd. De merken “Intel” en “AMD” zijn op dit moment de grootste spelers binnen de processormarkt.

  Bij Intel kunt u kiezen uit de “Intel Core i-serie” processors, zoals bijvoorbeeld de Intel Core i5. Het cijfer zegt iets over het niveau van de CPU, een Intel Core i9 is krachtiger dan een Intel Core i5.

  AMD maakt gebruik van de benaming “Ryzen” om de kracht van een CPU te tonen. Een AMD Ryzen 5 is krachtiger dan een AMD Ryzen 3.

Wat is de beste notebook voor u?

Iedere notebookgebruiker is anders. We richten ons voor nu op de standaardgebruiker, de zakelijke gebruiker en de creatieve gebruiker.

Standaardgebruiker
U bent een standaardgebruiker wanneer u de notebook alleen gebruikt om te internetten, e-mailen en bijvoorbeeld internetbankieren. Een notebook met een SATA SSD, 4GB RAM-geheugen en een Intel i3 of Intel i5 CPU is het beste voor u. In het geval van een AMD notebook, kiest u voor de vergelijkbare specificaties, maar dan met een AMD Ryzen 3 of AMD Ryzen 5 CPU.

Zakelijke gebruiker
Als u de notebook voor zakelijke doeleinden gebruikt, raden wij u aan om een notebook te kopen met minimaal een Intel i5 of AMD Ryzen 5 CPU. Gaat u een programma zoals “AutoCAD” gebruiken? Dan raden wij een notebook aan met minimaal een Intel i7 of AMD Ryzen 7 CPU.

Zorg daarnaast dat de notebook over 8 tot 16GB RAM-geheugen beschikt. Om de snelheid te bevorderen zouden wij een systeem met een M.2 SSD of NVMe SSD kiezen.

Wanneer u met zware programma’s zoals AutoCAD werkt, is een stand-alone videokaart geen overbodige luxe. Een voorbeeld van zo’n videokaart is de “NVIDIA GeForce RTX 2050”.

Creatieve gebruiker
Werkt u regelmatig met foto- en videobewerkingssoftware? Koop dan een “Apple MacBook”. Deze notebook is erg geschikt voor de creatieve gebruiker. U moet er wel rekening mee houden dat dit systeem niet over “Windows” beschikt.

Wilt u liever een notebook die over Windows beschikt? Koop dan een notebook met minimaal een Intel i7 of AMD Ryzen 7 CPU. Daarnaast moet het systeem over minimaal 16GB RAM-geheugen beschikken en een stand-alone videokaart, zoals de “NVIDIA GeForce RTX 2050”.

© Pexels.com

Conclusie

Welke notebook de beste is, hangt af van uw wensen. Het type opslag, het geheugen en de processor spelen een belangrijke rol in de snelheid van een notebook. Als u wilt dat programma’s snel inladen heeft u minimaal een notebook met een SSD nodig. Mensen die veel programma’s tegelijkertijd gebruiken hebben een hoge hoeveelheid RAM-geheugen nodig. Als u ook nog eens wilt dat deze programma’s gelijktijdig snel reageren, heeft u een notebook met een sterke CPU nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *