Wat zijn de belangrijkste signalen dat je zwanger bent?

Wat zijn de belangrijkste signalen dat je zwanger bent?

Wil je zwanger worden of ben je misschien al zwanger? Dan wil je alles over de (eerste) signalen van je zwangerschap weten. Van gevoelige borsten tot aan de welbekende ochtendmisselijkheid lees je hier verder over de belangrijkste zwangerschapssymptomen.

Herken de eerste symptomen

Het eerste signaal dat je zwanger bent, is vaak het uitblijven van je menstruatie. Maar ook misselijkheid of een verandering in smaak kunnen al vroege signalen zijn, dan wil je natuurlijk meteen weten welke andere symptomen duiden op zwangerschap!

Uitblijven van menstruatie

Je wordt niet ongesteld! Dit is vaak het eerste en belangrijkste symptoom dat je zwanger bent, maar er kunnen ook andere oorzaken zijn voor het uitblijven van je menstruatie. Juich niet te vroeg en doe direct een zwangerschapstest. Hiernaast zijn sommige vrouwen ongeregeld ongesteld, waardoor het niet meteen opvalt dat je zwanger bent. Let daarom ook op de andere signalen die je lichaam laat zien.

Misselijkheid

Tijdens het begin van de zwangerschap vinden hormonale veranderingen plaats die vaak voor misselijkheid zorgen. Veel vrouwen hebben hier last van tussen de tweede en achtste week. Ook de spijsvertering wordt beïnvloed, waardoor naast de bekende ochtendmisselijkheid de gehele dag in golven een gevoel van misselijkheid kan optreden.

Verandering van smaak en reuk

Je hormonen zijn in de eerste weken volop aan de slag en dit kan ervoor zorgen dat je reukvermogen intenser wordt. Kan je plots beter ruiken of staan geuren die je normaal heerlijk vindt je ineens tegen? Dan kan dit duiden op een zwangerschap.

Ook je smaak kan veranderen. Je krijgt trek in dingen die je niet standaard in huis hebt, zoals augurken, en je ervaart plotselinge eetbuien waar je normaal nooit last van hebt! Dit zijn bekende en belangrijke signalen dat er misschien iets aan de hand is!

Gevoelige borsten

Nog voor je menstruatie zou moeten komen, worden je borsten gevoelig. Een duidelijk en veelvoorkomend signaal dat je zwanger bent, hoewel voor veel vrouwen ook een signaal dat de menstruatie eraan komt. Bij zwangerschap worden de borsten dan ook extra gevoelig voor aanraking, want je borstklieren zwellen op door die zeer actieve zwangerschapshormonen!

Veranderende tepels

Naast gevoelige borsten merk je ineens dat je tepels veranderen. Ze lijken donkerder van kleur en het lijkt alsof de bultjes op de tepelhoven toenemen in aantallen en grootte. Een signaal dat al vanaf de eerste week na bevruchting kan plaatsvinden. Je tepels bereiden zich na innesteling van de bevruchte eicel direct voor op de baby, zodat de baby na de geboorte jouw tepels makkelijker kan vinden.

Wat zijn de belangrijkste signalen dat je zwanger bent?
© Pexels.com

Moe

Je weet misschien zelf nog niet dat je zwanger bent, maar je lichaam is al zoveel energie voor de zwangerschap aan het gebruiken dat je soms ineens overvallen wordt door moeheid. Dit heeft meerdere oorzaken en komt vanuit de hormonale verandering die zorgt voor een iets hogere lichaamstemperatuur en je hart iets sneller laat kloppen om meer bloed naar je baarmoeder te pompen.

Overige signalen tijdens zwangerschap

Merk jij één of meer van bovenstaande belangrijke zwangerschapssymptomen en moet je hiernaast vaker plassen, heb je pijn in de onderbuik, hoofdpijn of ben je emotioneler dan normaal? Doe dan een zwangerschapstest, want al deze signalen samen zijn de zwangerschapshormonen in je lichaam die je willen laten merken dat je zwanger bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *