Al enkele jaren zien we de trend dat mensen of zoek gaan naar manieren om hun zuurverdiende spaargeld meer te laten opbrengen. Het klassieke spaarboekje, ooit zo populair, brengt nog nauwelijks is op en dat is zonde natuurlijk. Op zoek gaan naar een alternatief is dus de boodschap, maar is dat wel zo makkelijk als het klinkt? Er zijn zoveel spaar- en beleggingsproducten op de markt te vinden dat je al snel het overzicht verliest. Sparen, beleggen en investeren is een heel persoonlijk gegeven en iedereen moet daarin dan ook vrije keuzes kunnen maken.
Hieronder gaan we alvast even dieper in op aandelen en obligaties.
Wat zijn aandelen?
Het kopen van een aandeel van een beursgenoteerd bedrijf zorgt ervoor dat je eigenlijk voor een klein stukje, afhankelijk van het aantal aandelen dat je bezit, eigenaar wordt van dat bedrijf. Aandelen worden om die reden ook wel eens deelnamebewijzen in het kapitaal genoemd.
De winst die je hieruit kunt halen, ligt op twee vlakken. Aan de ene kant heb je na verloop van tijd, als het bedrijf het goed doet, kans om je aandelen met winst te verkopen. Aan de andere kant kan het bedrijf, opnieuw als de zaken goed gaan, ervoor kiezen om een dividend uit te keren aan de aandeelhouders.
Wat zijn obligaties?
Het kopen van een obligatie staat eigenlijk gelijk aan het uitlenen van geld aan een onderneming. Met jouw geld kan de onderneming zich verder ontwikkelen en blijven groeien en in ruil daarvoor krijg jij een rente uitbetaald door de onderneming. Obligaties hebben bovendien een einddatum waarop je zeker bent van een volledige terugbetaling van het ingelegde kapitaal.
Net zoals bedrijven en ondernemingen dat kunnen, kan ook de overheid obligaties uitgeven. In dat geval spreken we van de gekende staatsbons of staatsleningen.
Kies je beter voor aandelen of voor obligaties?
Op de vraag wat er een betere keuze is, aandelen of obligaties, is geen pasklaar antwoord te vinden. Veel hangt af van je persoonlijke voorkeur en van je eigen financiële omstandigheden. Bij obligaties ben je er zeker van dat je op einddatum je volledige kapitaal terugkrijgt, bij aandelen heb je geen enkele zekerheid. Wel is het zo dat gemiddeld genomen aandelen meer opbrengen, net omwille van het feit dat je geen zekerheid hebt.
In welke mate jij risico wil nemen, is helemaal aan jou om uit te maken. Heb je een bepaald kapitaal waarvan je weet dat het je niet in de problemen brengt als je het verliest, dan kun je aandelen vast en zeker overwegen. Is dit niet het geval, dan kies je maar beter voor de zekerheid van obligaties. Een spreiding tussen beide is ook een mogelijkheid.