De meerwaarde van hout in je interieur

De meerwaarde van hout in je interieur
© Pexels.com

Precies de goede inrichting vinden voor jouw woning, budget en stijlvoorkeur is niet altijd gemakkelijk. Een van de zaken waar je zonder twijfel rekening mee moet houden, is materiaalkeuze.

Hoewel in elke woning natuurlijk verschillende materialen aanwezig zijn, kan je er wel voor kiezen om één specifieke materiaalsoort meer te gebruiken en je interieur op die manier een unieke toets te geven. Hout behoort hoe dan ook tot de populairste mogelijkheden. Waarom is dat zo en welke voordelen biedt meer hout in je woning?

5 redenen om meer hout in je interieur te verwerken

1. Je inrichting wordt er warmer door

Als er een goede reden is om meer hout in je woning te verwerken, dan is het wel omdat dit materiaal je inrichting een ‘warme’ uitstraling geeft. Vooral als je kiest voor een iets donkerdere houtsoort, zoals eik, oogt elke ruimte een stuk gezelliger.

Daarbij heeft hout een positieve invloed op de letterlijke warmte van je woning, zeker in combinatie met vloerverwarming. Dit belangrijke voordeel van hout in je interieur is dus dubbelzijdig!

2. Gemakkelijk te combineren, zowel binnen als buiten

Hout is een erg verwarmend materiaal, maar ook heel flexibel toe te passen. Als je een uniform geheel wilt creëren tussen de binnenkant en buitenkant van je huis kan je houten elementen op beide plaatsen gebruiken.

Denk maar aan een eikenhouten vloer in de woonkamer en een terrasoverkapping uit hardhout. Zo is de look en feel van je woning compleet en straalt alles meer rust en eenheid uit.

3. Een rustgevend effect

Hout heeft, zo is al bewezen, niet alleen een positief effect op de atmosfeer in huis, maar ook op meetbare eigenschappen zoals prestaties tijdens het werken en zelfs het herstel van mensen die ziek zijn.

Dit heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met het feit dat hout een puur natuurlijk materiaal is en dus heel dicht bij de mens staat. Je kunt het een beetje vergelijken met het feit dat een wandeling in de natuur positief is voor je algemene welzijn. Waarom haal je dan niet gewoon een stukje natuur in huis?

4. Oud hout is mooier

Uniek aan hout is dat het een van de weinige materiaalsoorten is die mooier wordt als het veroudert. Hetzelfde kan doorgaans niet gezegd worden van materialen als beton of kunststof!

Ouder hout wordt donkerder (afhankelijk van de soort) en vertoont na verloop van tijd ook duidelijkere patronen en een opvallende nerfstructuur. Hierdoor voelt je woning iets rustieker of landelijker aan. Als je die richting uit wilt met je woning zijn houten elementen dus een goed idee.

© Pexels.com

5. Talloze houtsoorten om uit te kiezen

Ten slotte zijn houten elementen in je woning perfect als je voldoende keuzevrijheid wilt hebben op het vlak van kleur, patroon, duurzaamheid en andere eigenschappen. Van eik tot hardhout, essenhout, beukenhout en meer, er zijn heel wat opties.

Een goede tip? Je kunt verschillende soorten hout combineren in je woning, zodat er wat meer variatie is. Dit zal de uitstraling van je huis alleen maar positief beïnvloeden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *