De Belgische opmars op de Olympische Spelen

De Belgische opmars op de Olympische Spelen
© Pexels.com

België was lang het land van Eddy Merckx, de Rode Duivels en de jong gestorven atletieklegende Ivo Van Damme. Op de Olympische Spelen van 1996 verbaasden judoka Ulla Werbrouck en zwemmer Frédérik Deburghgraeve plots de wereld met hun Olympisch goud in Atlanta.

Na de eeuwenwisseling tekenden Kim Clijsters en Justine Henin voor een ongeziene rist grandslamoverwinningen in het vrouwentennis.

Met het Olympisch goud van de Red Lions, de Europese titel van de Belgian Cats en de indrukwekkende prijzenkasten van turnster Nina Derwael en meerkampster Nafi Thiam, scheert de Belgische topsport hoge toppen.

Wat waren de belangrijkste hoofdstukken in dit verhaal van doorzettingsvermogen en succes? Dan ontdek je in dit Olympisch overzicht van de 21ste-eeuwse Belgische topsport.

Peking, 2008: 2 medailles
Op de Olympische Spelen van 2008 sprong Tia Hellebaut over 2,05 meter. Terwijl de Antwerpse hoogspringster goud won, waren de 4x100m-vrouwen goed voor een zilveren medaille.

Acht jaar later kregen Kim Gevaert, Hanna Mariën, Elodie Ouedraogo en Olivia Borlée alsnog een gouden medaille, nadat het Olympisch Comité de Russische aflossingsploeg uit de tabellen schrapte.

Londen, 2012: 3 medailles
Sportschutter Lionel Cox verliet Londen vier jaar later met een zilveren medaille. Op diezelfde Olympische Spelen van 2012 pakten de Luikse judoka Charline Van Snick en zeilster Evi Van Acker brons.

Rio de Janeiro, 2016: 6 medailles
In 2016 zorgden de Belgen voor een grandioze glansprestatie. De Belgische delegatie greep maar liefst 6 medailles op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Nafi Thiam kroonde zich tot koningin van de zevenkamp. Een ontketende Greg Van Avermaet versloeg Jakob Fuglsang en Rafal Majka in de sprint om de gouden wegmedaille.

De Belgische deelname aan de Spelen in Brazilië leverde verder ook nog zilver voor zwemmer Pieter Timmers en de hockeymannen van de Red Lions op.

Dirk Van Tichelt ontfutselde Miklos Ungvari met een armklem de bronzen medaille op de judomat. Wielrenster Jolien D’hoore reed ondertussen naar brons op het omnium.

Tokio 2020 (uitgesteld naar 2021): 7 medailles
De uitgestelde Zomerspelen in Tokio demonstreerden in 2021 dat er beslist nog marge zat op de Belgische atleten. De Japanse doortocht werd namelijk met 7 medailles het beste Belgische resultaat sinds de Olympiade van 1924 in Parijs!

3 gouden medailles:
De Red Lions namen revanche voor hun verloren finale tegen Argentinië in Rio. Na het Wereldkampioenschap van 2018 en het Europees goud van 2019 waren de Belgische hockeymannen nu eindelijk ook Olympisch kampioen.

Dat de brug met ongelijke leggers geen geheimen voor haar had, bewees Nina Derwael al met haar wereldtitels in Doha (2018) en Stuttgart (2019). De turnster uit Sint-Truiden zorgde nu met haar Olympisch goud voor een unicum. Nooit eerder haalde een Belgische gymnaste goud op een WK én de Spelen.

Nafi Thiam greep in Tokio voor de tweede keer op rij Olympisch goud in de zevenkamp. De tweevoudige Olympische kampioene kroonde zich bovendien het jaar daarop wereldkampioen én Europees kampioen. Alsof haar prijzenkast nog niet vol genoeg was, verbeterde de Brusselse atletiekster in 2023 ook nog eens het wereldrecord indoor in de vijfkamp.

1 zilveren en 2 bronzen medailles:
Wielrenner Wout Van Aert pakte zilver op de Olympische wegrit. Judoka Matthias Casse verliet met opgeheven hoofd en een bronzen medaille de tatami na zijn ippon tegen de tweevoudige wereldkampioen Tato Grigalasjvili.

Op de laatste dag voegde Bashir Abdi met zijn derde plaats in de marathon nog nét een 7de medaille toe aan de Belgische buit. De beelden van Bashir Abdi die samen met zijn trainingsmakker, de Nederlander Abdi Nageeye, dapper de laatste kilometers uit zijn moegestreden benen perste, zorgden wereldwijd voor een ontroerend sportmoment.

© Pexels.com

Parijs, 2024: de toekomst lonkt
In 2024 is Parijs de gaststad van de Olympische Zomerspelen. Exact 100 jaar geleden behaalde België in diezelfde Frans hoofdstad met 13 medailles zijn beste Olympische prestatie ooit.

Evenaren de Belgische atleten een eeuw later die krachttoer? Aan de beloftevolle toekomst van de Belgische topsport zal het alvast niet liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *